1- Çapraşık ve kötü konumlanmış dişlerin, ne kadar fırçalanırsa fırçalansın, tam olarak temizlenmesi zordur. Mutlaka diş aralarında gıda artığı kalır. Genellikle arayüz çürüklerine ve dişeti hastalıklarına yakalanma riski yüksektir. Bu tür dişeti problemlerinde kemik kaybı ve dişlerin erken yaşta kaybedilme riski vardır.
Ortodontik tedavi sonucunda çürük ve diş eti hastalıklarının oluşumu engellenmiş olur.
2- Kapanış bozukluklarına bağlı olarak da oluşabilen fonksiyonel sorunların (çene eklemi problemleri gibi) oluşumunu azaltmakta olup bu bozuklukların tedavisinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.
3- Estetik kaygının giderilmesini sağlanır. Çapraşık dişler, estetik olarak istenmeyen bir görünüme sebep olurlar. Bu nedenle gülerken ağzın kapatılması ve rahat gülümseyememe çok karşılaşılan bir durumdur. Çeneler arası var olan iskeletsel maloklüzyonlar sonucu yüzde estetik kaybı meydana gelebilir ve hastalarda psikolojik problemlere neden olabilir.
4- Proteze hazırlık amacıyla ortodontik tedavi yapılabildiği gibi kimi zaman ortodontik tedavi sayesinde protez ihtiyacı ortadan kalkabilir.
Dişlerdeki düzelme, sadece estetik ve fonksiyonel yararlar sağlamakla kalmaz, çocukların, dişlerinin görünümünden dolayı duydukları psikolojik sıkıntıların da giderilmesine yardımcı olur.
Düzgün diş ve çeneler iyi bir yüz estetiğinin ve güzel bir gülümsemenin ayrılmaz parçasıdır.
5- Çiğneme,konuşma,solunum gibi fonksiyonlar düzenlenir. Malokluzyonlu bireyler, kapanış bozukluklarına bağlı olarak ısırma, çiğneme, solunum problemleri yaşarlar. Bu problemler vücudun çeşitli bölgelerinde pek çok soruna yol açabilirler.
6- Ortodontik tedavi sonucunda; güzel bir görünüme, sağlıklı diş ve dişetlerine, ve ekleme sahip olabilirsiniz. Ortodontik tedavi hayat kalitenizi yükseltmeye yardımcı olur.